Metameer  Stevensbeek

Actief geschiedenisonderwijs motiveert Metameerleerlingen
26 Mei 2016
Jaartallen stampen of belangrijke (historische) personen en gebeurtenissen simpelweg uit het hoofd leren. Dat is verleden tijd voor havo- en vwo-leerlingen in Stevensbeek. Op Metameer passen docenten geschiedenis een onderwijsmethode toe die is ontwikkeld op de Radboud Universiteit. De prestaties van leerlingen voor dit vak verbeteren, zien deze docenten als belangrijk resultaat.

Actief Historisch Denken wordt deze vorm van onderwijs genoemd. Die is ontwikkeld door onderzoekers van de Radboud Docenten Academie in Nijmegen en docenten geschiedenis. Harry Havekes is een van deze onderzoekers en docent geschiedenis op Metameer. Hij introduceerde Actief Historisch Denken in het havo en vwo op Metameer.
De actieve werkvormen motiveren leerlingen om na te denken over een onderwerp en deze verder te onderzoeken. Ze leren dat de (historische) werkelijkheid geen vaststaand feit is, maar dat je op verschillende manieren naar het verleden kunt kijken. Met klasgenoten worden deze visies tegen elkaar afgewogen en het eigen antwoord moeten ze ondersteunen met argumenten. Zo vergroten leerlingen hun historische kennis en ontwikkelen ze vaardigheden om tot een genuanceerd beeld van het verleden te komen. Deze onderwijsvorm werpt al jaren zijn vruchten af. Harry Havekes: “De eindexamencijfers voor geschiedenis op het havo en het vwo van Metameer zijn al jaren heel goed.”

Prof.dr. Peter Seixas en prof.dr. Mario Carretero, twee vooraanstaande onderzoekers op het gebied van leren van geschiedenis en historisch denken zagen hoe Metameer de didactiek Actief Historisch Denken in praktijk brengt. Tegelijkertijd namen deze professoren uit Canada en Spanje kennis van het nieuwe onderwijsconcept Persoonlijk Leren in Stevensbeek.

Fotobijschrift:
Actief geschiedenisonderwijs in praktijk op Metameer Stevensbeek krijgt belangstelling van Spaanse en Canadese professoren.
Contactgegevens
Metameer  Stevensbeek
Stevensbeekseweg 8a
5844 AB Stevensbeek

Geadopteerd door: