vogelvereniging Kle-Za-Tro Sint Anthonis e.o.

nieuwe wetgeving in vogelhouderij
28 Mei 2015
LEKEN en PARTICULIEREN
tekst: Commissie Dierenwelzijn en Wetgeving NBvV

Met het van kracht worden van de Wet dieren en alle daarbij behorende algemene maatregelen van bestuur en ministeriele regelingen komen er diverse zaken op ons als vogelliefhebber af, waarvan we voorheen nauwelijks weet van hadden.

Een forse ingreep in de wijze waarop wij kooi- en volièrevogels houden en fokken is de wettelijke bepaling dat Onze Minister bepaalt welke vogelsoorten we mogen houden.
De hiervoor gekozen vogelsoorten, beter is bijna om over uitverkoren vogelsoorten te spreken, worden geplaatst op een lijst. Deze lijst werd tot voor kort Positieflijst genoemd, maar gaat op dit moment verder als Huisdierenlijst. Deze naam geeft duidelijker aan waar het om gaat.

Gelet op de grote diversiteit aan vogelsoorten kan niet worden volstaan met een tabel voor wel toegelaten vogelsoorten en een tabel voor niet toegelaten soorten.
Het uitgangspunt is op dit moment dat een huisdierenlijst opgesteld moet worden waar in een afzonderlijke tabel vogelsoorten worden geplaatst die door iedereen kunnen worden gehouden.
In een tweede tabel worden vogelsoorten geplaatst die door iedereen kunnen worden gehouden onder specifieke voorwaarden. Hieronder worden essentiële houderijvoorwaarden verstaan.

Door het invoeren van twee tabellen voor vogelsoorten die gehouden mogen worden ontstaan er feitelijk ook twee verschillende groepen vogelliefhebbers:
a. De vogelsoorten die door iedereen kunnen worden gehouden zonder dat er sprake is van specifieke voorwaarden, zijn die welke gehouden worden door vogelliefhebbers die aangeduid worden als “ leken/particulieren”.
b. De vogelsoorten die door iedereen kunnen worden gehouden onder specifieke voorwaarden, zijn die welke gehouden worden door “specialistische houders”.

Leken en particulieren.
Binnen onze hobby, het houden van en of fokken met kooi- en volièrevogels, zijn dit wat minder gangbare termen. De Commissie Dierenwelzijn en Wetgeving NBvV stelt voor de term “niet gespecialiseerde vogelhouder” te gebruiken om een onderscheid aan te brengen met de “gespecialiseerde vogelhouder”.
Daaruit ontstaan dan wel het probleem dat een profielschets moet worden opgesteld voor de “niet gespecialiseerde vogelhouder”.
Te denken valt dan aan onderstaande termen:
Een niet specialiseerde vogelhouder
-beschikt over de algemene kennis, kunde en houderijomstandigheden die nodig zijn om het dierenwelzijn van de gehouden vogel(s) te borgen.
- beperkt het houden van een vogelsoort tot een solitair exemplaar dat als kooivogel dient als gezelschapsdier of onderhoudt een gezelschapsvolière waarin enkel vogelsoorten zijn onder gebracht.
- fokt niet gericht met zijn vogel(s).
-is niet altijd lid van een gespecialiseerde houderijorganistatie.

Niet alle vogelsoorten kunnen door een “niet gespecialiseerde vogelhouder” worden gehouden.
De keuze kan worden bepaald door de antwoorden op onderstaande vragen:
Is er sprake van een gedomesticeerde soort? → ja
Is er de noodzaak (lastig te verkrijgen) gespecialiseerde voeding te verstrekken? → nee
Dient de huisvesting aan speciale (lastig te realiseren) eisen te voldoen? → nee
Is voor het welbevinden van de soort een speciale behandeling dan wel kennis nodig? → nee
Daarnaast moeten er voor de in aanmerking komende vogelsoorten houderijvoorschriften aanwezig zijn.

Vooral de keuze van vogelsoorten in een gezelschapsvolière kan voor problemen zorgen. Een voorbeeld is b.v. een koppeltje Rijstvogels. Als dit koppeltje onverwachts tot broeden overgaat en er jonge vogeltjes worden geboren dan moeten ze als beschermde CITES soort geringd worden.
Ze mogen niet ongeringd gehouden worden en zeker niet door verkocht.
Maar niet voor alle uitheemse, tropische vogels bestaat een wettelijke ringplicht. Het beleid van de NBvV is wel gericht op het voorzien van een gesloten vaste pootring aan iedere jonge vogel die in de avicultuur wordt geboren.
Al twee jaar lang vraagt de Commissie Dierenwelzijn en Wetgeving NBvV om een lijstje met vogelsoorten die door niet gespecialiseerde vogelhouders kunnen worden gehouden. Van de meer dan 23.000 leden van de NBvV hebben 11 gereageerd. Als de opgave niet toeneemt staan er straks minder dan 20 vogelsoorten op de tabel voor door iedereen te houden vogelsoorten.
Graag doen we opnieuw een beroep op de lezer van dit artikel om een lijst van vogelsoorten die door iedereen gehouden kunnen worden, zonder specifieke voorwaarden, te sturen . Dit kan via het mailadres van de bond info@nbvv.nl
Heeft u ook suggesties voor aanvullingen of correcties op de voorstelde profielschets dan ontvangen we die graag op hetzelfde mailadres.
Contactgegevens
vogelvereniging Kle-Za-Tro Sint Anthonis e.o.
Hoogeindseweg 2
5836 CB Sambeek

Geadopteerd door:
Leden
Bent u lid van deze vereniging? Meld u snel aan en blijf op de hoogte! » Ik ben een lid