zondag 16 feb
Excursie: Waterbeheer in het Raamdal Startplaats: Landgoed Tongelaar, parkeerplaats splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill. Verzamelen 13.45 uur, vertrek 14.00 uur.
Van:
zondag 16 feb 2020
14:00
Tot:
zondag 16 feb 2020
16:15
Startplaats: Landgoed Tongelaar, parkeerplaats splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill. Verzamelen 13.45 uur, vertrek 14.00 uur.

Excursie: Waterbeheer in het Raamdal

Deze gebeurtenis is al voorbij. Bekijk »hier de actuele agenda.

Op zondag 16 februari organiseert IVN Grave, samen met Waterschap Aa en Maas een zogenaamde doorstapwandeling door het Raamdal. Tijdens deze wandeling van ca 5 km (duur circa 2,5 uur) nemen IVN-natuurgidsen, samen met Jan Derks en Joost Rooijakkers, beiden werkzaam bij waterschap Aa en Maas in District Raam, de wandelaars mee in De verborgen Raamvallei. Daar geven ze op een aantal plaatsen uitleg over de concrete plannen om het watersysteem toekomstbestendig te maken. Startplaats: Landgoed Tongelaar, parkeerplaats splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill. Verzamelen 13.45 uur, vertrek 14.00 uur.

Waterschap Aa en Maas gaat van de Lage Raam een meer natuurlijke beek maken. Tegelijkertijd liggen er langs de beek veel landbouwgronden waarvoor een robuust watersysteem gunstig is. Dit houdt in dat er goed ingespeeld moet kunnen worden op peilschommelingen als gevolg van klimaatverandering. Ofwel, voldoende water bij droogte en niet teveel water bij flinke buien. Daarom wordt de beek anders ingericht. Hij wordt iets smaller en er komt aan beide zijden een brede natuurstrook langs. Deze natuurstrook wordt ingericht als een moeraszone, waar amfibieën en insecten hun leefgebied kunnen vinden. Tegelijkertijd dient deze natuurstrook als overstromingsvlakte om het water bij piekbuien goed af te kunnen voeren. Ook wordt de Lage Raam meer beleefbaar gemaakt zodat iedereen kan genieten van het water en de natuur. Tijdens de wandeling wordt het gebiedsplan Raamvallei op een aantal plaatsen toegelicht.

Deelname aan de wandeling is gratis. Tip: trek wandelschoenen aan.


Bekijk op kaart