NGV afd. Land van Cuijk en Ravenstein

Genealogische speurtocht door Kempen en Peelland.
11 Oktober 2017
NGV afd. Land van Cuijk en Ravenstein nodigt U uit voor een lezing op dinsdag 24 oktober 2017, aanvang 20.00 uur in café-zaal ’t Lagerhuis Beerseweg 9, Mill.

Spreker Peter van der Linden neemt ons mee op een genealogische speurtocht naar zijn familie aan de hand van een verscheidenheid aan bronnen. Naast de kennis opgedaan uit de DTB-archieven komen achtereenvolgens de monsterrollen uit de Vlaardingse periode van de Van der Lindens aan bod, verder het dagboek uit kamp Vught van een zijn ooms en schepenprotocollen uit de Kempen- en Peelland. Daarmee probeert hij een meer persoonlijk beeld te schetsen van meer dan 450 jaar vaderlandse geschiedenis en zijn familie een gezicht te geven door die meer als 4 eeuwen. Van de 80-jarige oorlog die een grote rol speelde in het gebied waar zijn familie zijn oorspronkelijk vandaan komt- Stiphout, Gerwen, Mierlo - tot en met de Tweede Wereldoorlog waar mee hij de Vlaardingse periode van zijn familie afsluit.
Een van de eerste vragen die hem al een aantal jaren bezighield was ‘wie, oh wie is toch zijn echte oudste stamvader’ en probeert hij het verhaal te reconstrueren over het leven van zijn familieleden die tussen 1560 en 1735 leefden. Daarbij speelt de 80-jarige Oorlog die in dit gebied voor de nodige onrust gezorgd heeft een belangrijke rol.
Hij staat daarbij stil bij de overdracht van onroerend goed (huis, grond) aan de hand van schepenprotocollen Hij behandelt daarbij de in de aktes veel voorkomende begrippen, zoals dries, lopense, lopensaet, gemeynstraat etc. Daarnaast vertelt hij iets over de bestuursstructuur in die tijd.
Verder laat hij zien hoe zijn achternaam Van der Linden zeer waarschijnlijk ontstaan is, een naam die tot op de dag van vandaag in deze contreien nog veel voorkomt. En sluit af met een voorlopige conclusie over wie volgens hem nu echt zijn oudste voorvader is.
Contactgegevens
NGV afd. Land van Cuijk en Ravenstein
van Hoevelwijckstraat 10
5841 BZ Oploo
Leden
Er zijn nog geen leden aangemeld.
Bent u lid van deze vereniging? Meld u snel aan en blijf op de hoogte! » Ik ben een lid