27 jul, 08:51
Nieuws

26e nertsenbedrijf besmet met corona, dit keer duikt virus op in Oploo

Bij een nertsenbedrijf in Oploo is het coronavirus vastgesteld. Dat heeft het ministerie van Landbouw maandagochtend bekendgemaakt. In totaal zijn nu 26 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Het bedrijf in Oploo, gemeente Sint-Anthonis, zal zo snel mogelijk worden geruimd.

Het bedrijf telt 3500 moederdieren. De besmetting is aan het licht gekomen door middel van het 'early warning monitoringssysteem', waarmee wekelijks kadavers worden getest op het virus.

In totaal zijn nu 26 nertsenbedrijven in Brabant en Limburg besmet verklaard. Ook de vorige besmetting werd vastgesteld bij een bedrijf in de gemeente Sint Anthonis. Dat gebeurde op 17 juli in Westerbeek. Op deze en de 24 andere bedrijven waar het virus eerder is vastgesteld, zijn alle dieren geruimd:

In deze gemeenten werden tot nu toe bedrijven getroffen:

  • 9 in de gemeente Gemert-Bakel
  • 8 in de gemeente Sint Anthonis
  • 3 in Venray
  • 2 in Laarbeek
  • 1 in Uden
  • 1 in Deurne
  • 1 in Nederweert

Met het oog op de recent gevonden besmettingen hebben ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit samen met de sector pelsdierhouderij en deskundigen het hygiëneprotocol aangescherpt. Ook geldt er een landelijk vervoersverbod en wordt door de Faculteit Diergeneeskunde diepgaander onderzoek gedaan naar mogelijke besmettingsroutes.

Onlangs vroegen de ministers het zogeheten Outbreak Management Team-Zoönosen (OMT-Z) nog om advies omdat de verspreiding van het coronavirus onder nertsen niet te stoppen lijkt. De deskundigen zeiden te verwachten dat er op korte termijn nog zes tot twaalf besmette bedrijven bij zouden komen. Ze vroegen daarom nog meer aandacht voor hygiëne in de nertsenhouderij.

Preventief ruimen?
Preventief ruimen vinden de ministers vooralsnog te ver gaan. Ze drukken medewerkers van nertsenbedrijven op het hart zich strikt te houden aan alle voorgeschreven, strenge maatregelen. De ministers stellen ook voor om personeel met milde klachten of zelfs zonder coronaverschijnselen te laten testen door de GGD.


Het Rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. Vanaf 2024 worden nertsenhouderijen in Nederland sowieso verboden.

LEES OOK: Levende nerts bij het afval gegooid tijdens ruiming van fokkerij, NVWA past werkwijze aan


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »