01 jun, 19:00
Nieuws

45 kilometer rijden om te tanken in Duitsland: 'Ook boodschappen gedaan'

Een flink lagere belasting op benzine vanaf dinsdag zorgt ervoor dat het prijsverschil met Nederland nu 40 cent is. Het zorgt voor drukte bij tankstations net over de grens in Duitsland. Daar zijn ook veel Brabanders te vinden.

De ochtend in Goch. Voor veel Brabanders is dit de makkelijkste plek om in Duitsland te tanken. Je hoeft er maar even bij Boxmeer de grens voor over. En dat is te zien bij de drie tankstations die aan de doorgaande weg in de Duitse plaats liggen. Elke pomp is wel bezet en er staan wel een auto of drie achter te wachten.

Een man van de Shell, een van de drie tankstations, stuurt iedereen naar een goed plekje. “Ja, ik moet het wel even begeleiden”, zegt hij. “Dan loopt het vlotter door. Maar het is met de drukte goed te doen nu.” Hij gaat snel weer verder. Even een vrouw helpen met tanken.

De Brabanders die komen tanken komen vooral uit het oosten van de provincie. Als je vraagt waar ze vandaan komen, hoor je plaatsnamen als Cuijk, Boxmeer, Beugen en Ledeacker. Logisch, vanuit die regio is het het minst ver rijden.

Martijn uit Ledeacker (30 kilometer rijden) haalt twee kleine benzinekannetjes uit zijn auto bij tankstation HEM. “Eentje voor de andere auto en eentje voor de grasmaaier. Ik ben er nu toch”, zegt hij terwijl hij ze vult. “Het is ongeveer een half uurtje rijden hier naartoe. Ik combineer dat altijd met boodschappen doen, want dat deed ik hier toch al. Maar zo met 40 cent goedkopere benzine levert het wel heel veel op.”

De meeste Brabanders komen, net als Martijn, niet alleen om te tanken, maar ook voor de boodschappen. Zoals een man uit Boekel (45 kilometer). “Ja, de wijn is ook goedkoper hier”, lacht hij. Of Hans uit Beugen (16 kilometer). “Dat het tanken nu zoveel goedkoper is, is mooi meegenomen”, zegt hij.

Zo in de loop van de ochtend begint het steeds drukker te worden. “Dat wordt alleen maar meer”, zegt de uitbaatster van de HEM.

Dat de rij langer wordt komt ook door iets anders. Niet veel later is een lint gespannen om het de Esso aan de overkant. Die is ineens dicht. Op veel plekken in Duitsland is er een pinstoring die op deze eerste goedkope dag roet in het eten gooit.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »