18 sep, 14:10
2020
Nieuws

Coronanieuws: prins Constantijn in zelf-isolatie en 1974 nieuwe besmettingen

In dit liveblog houden we je vrijdag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.

De hoofdpunten:

  • Prins Constantijn zit in zelf-isolatie omdat hij een week geleden 'nauw contact' heeft gehad met iemand die besmet is met het coronavirus.
  • De strengere coronamaatregelen voor zes regio's waar het virus de laatste tijd oplaait, gaan zondag om 18.00 uur in.
  • Het coronadashboard meldt vrijdag 1974 nieuwe besmettingen, waarvan 196 in Brabant
  • Minister Ferd Grapperhaus krijgt alsnog een boete voor het overtreden van de coronaregels op zijn bruiloft.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

14.50 - 1974 nieuwe besmettingen, waarvan 196 in Brabant
In de afgelopen 24 uur zijn er 1974 mensen positief getest op het coronavirus. Gisteren waren dat er 1753. Er zijn twee personen minder in het ziekenhuis opgenomen dan gisteren: 12. Het aantal overledenen steeg van zes naar zeven.

In Brabant werden de afgelopen 24 uur 196 mensen positief getest op corona, tegenover 168 gisteren. Er werden twee mensen in het ziekenhuis opgenomen. dat waren er gisteren nul. En er overleed in onze provincie niemand als gevolg van corona.


14.22
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft gesproken met tientallen vertegenwoordigers van studentenverenigingen over het oplopende aantal coronabesmettingen onder twintigers. #goedgesprek, zegt ze in een post op Instagram.

14.18 RIVM: nooit ontkend dat schaarste een rol speelde bij richtlijn
Schaarste speelde wel degelijk een rol bij de oude mondkapjesrichtlijn 'en dat hebben we ook nooit ontkend'. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in reactie op berichtgeving van Nieuwsuur.

14.17 Songfestival mogelijk zonder publiek
De organisatie van het Eurovisiesongfestival houdt rekening met shows zonder publiek. Dat is een van de scenario's die worden uitgewerkt voor het internationale muziekfestijn dat in mei plaatsvindt in Rotterdam. De organisatie lichtte de scenario's vrijdag toe.

14.33 Café Sint Anthonis dicht nadat medewerker positief test
Een medewerker van grand café Friends in Sint Anthonis is positief getest op corona. Het café heeft daarom vrijdag besloten de deuren tijdelijk te sluiten. Dit om verdere verspreiding te voorkomen. "Hiermee nemen wij onze verantwoordelijk voor onze medewerkers, gasten en leveranciers", aldus het management van het café. Met de getroffen medewerker gaat het goed. Mensen die een reservering hebben, worden door het café op de hoogte gesteld van de sluiting.

14.03 Alsnog boete voor minister Grapperhaus
Minister Ferd Grapperhaus krijgt alsnog een boete voor het overtreden van de coronaregels op zijn bruiloft. Het Openbaar Ministerie heeft hem daar donderdag van op de hoogte gebracht. Dit laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid weten.

"De minister heeft het OM laten weten dit besluit te respecteren", zegt de woordvoerder over de boete van 390 euro. "Hij zal de boete zo snel mogelijk betalen."

13.24 Nieuwe coronamaatregelen gaan zondag in
De strengere coronamaatregelen voor zes regio's waar het virus de laatste tijd oplaait, gaan zondag om 18.00 uur in. Op de maximale groepsgrootte die zal worden afgekondigd, worden enkele uitzonderingen gemaakt. Daarbij wordt gedacht aan bijvoorbeeld begrafenissen. Dat melden ingewijden na berichtgeving van de NOS.

Eerder werd al duidelijk dat horecagelegenheden in de betreffende regio's voorlopig om 01.00 uur dicht moeten. Vanaf middernacht mogen geen nieuwe \ gasten meer worden binnengelaten. Groepen mogen maximaal nog uit vijftig personen bestaan.

13.13 Kamer verbolgen over mondkapjesrichtlijn ouderenzorg
Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn boos dat schaarste toch een rol lijkt te hebben gespeeld in de richtlijn voor mondkapjes in de ouderenzorg. Nieuwsuur meldt vrijdag dat de richtlijn van de afgelopen maanden - dat medewerkers geen masker hoefden te dragen als ze slechts "kort contact" hadden met een (verdachte) coronapatiÙnt - onlangs stilzwijgend is gewijzigd.

Mondmaskers zijn nu wel "noodzakelijk", ongeacht hoe lang het contact is. De wijziging is niet gebaseerd op nieuwe wetenschappelijke informatie, zei het RIVM tegen Nieuwsuur. Seniorenorganisatie KBO-PCOB is geschokt over het nieuws dat de oorspronkelijke mondkapjesrichtlijn van het RIVM voor de ouderenzorg gebaseerd is op schaarste, en niet op medisch advies en veiligheid.

12.41 Leidse studentenvereniging sluit gebouw
Het bestuur van de Leidse studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus heeft het verenigingsgebouw per direct voor twee weken gesloten. Dit besluit is genomen nadat de politie donderdagavond een bijeenkomst van eerstejaarsstudenten in het Leidse Van der Werfpark moest beëindigen. De studenten zouden met veel bier en wijn samen feest hebben gevierd. Ze zongen en hielden zich niet aan de afstandsregels. Omwonenden belden de politie, die het park ontruimde.

12.40 Advies mondmaskers
Het RIVM heeft een belangrijk advies over mondmaskers in de ouderenzorg stilzwijgend ingetrokken. Dat blijkt na vragen van Nieuwsuur. De bewering van het ministerie van Volksgezondheid dat de richtlijnen alleen maar gebaseerd waren op medisch advies en veiligheid klopt niet. Schaarste speelde wel degelijk een rol, aldus het programma.

12.18 Zelf-isolatie prins Constantijn
Prins Constantijn zit in zelf-isolatie omdat hij een week geleden 'nauw contact' heeft gehad met iemand die besmet is met het coronavirus. Dat laat de prins vrijdag weten op Twitter. Hij lijkt zelf geen klachten te hebben en is niet getest. "Voel me een paria die bang is iets door te geven wat ik waarschijnlijk helemaal niet heb. Ook apart om dagen onbewust rond te lopen. Vraag me af of ik wel voldoende afstand gehouden heb, handen gewassen.. Denk het wel."

11.08 Coronacrisis raakt Hermes
Door de coronacrisis vervoert busbedrijf Hermes vijftig procent minder passagiers dan een jaar geleden. Volgens directeur Juul van Hout gaat dat onvermijdelijk gevolgen hebben voor de nieuwe dienstregeling - die half december ingaat - en het aantal chauffeurs. In het ED laat van Hout weten dat het bedrijf daarover in overleg blijft met de vakbonden, maar 'realistisch bezien gedwongen ontslagen niet uitsluit'.

11.02 Waalwijk stelt half miljoen beschikbaar
De Waalwijkse gemeenteraad heeft donderdagavond een half miljoen euro beschikbaar gesteld voor verenigingen en instanties die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. Organisaties actief in sport, welzijn en cultuur die kunnen aantonen dat het voortbestaan van hun organisatie of hun activiteiten op het spel staan komen in aanmerking voor een eenmalige subsidie.
10.35 Intocht Sinterklaas Grave afgelast
In verband met de coronacrisis heeft sinterklaas laten weten dat er dit jaar geen intocht in Grave komt. “Natuurlijk zijn er weer cadeautjes voor alle Graafse kinderen” zo laat de goedheiligman vanuit Spanje weten, “maar het is niet verstandig om allemaal publiek op de been te brengen. Ik wil niet dat er kindjes, papa’s of mama’s ziek worden”, aldus de grote kindervriend. Die er aan toevoegt dat hij volgend jaar, als dat weer kan, zeker Grave weer zal bezoeken.

10.27 Sparta mist Duarte
Sparta Rotterdam moet het zaterdag in de voetbalwedstrijd tegen Vitesse doen zonder Deroy Duarte. De 21-jarige middenvelder is positief getest op het coronavirus. Duarte vertoont weliswaar geen symptomen en heeft ook geen klachten, maar bij de wekelijkse test die spelers en stafleden ondergingen kreeg hij wel een positieve uitslag.

10.18 Voorrang bij testen
Zorg- en onderwijspersoneel kan zich vanaf maandagochtend melden om zich met voorrang te laten testen op besmetting met het coronavirus laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Maandagochtend wordt een speciaal telefoonnummer bekendgemaakt dat zorgmedewerkers en onderwijzers kunnen bellen voor een afspraak. De mensen die voorrang krijgen worden zoveel mogelijk 's ochtends getest, zodat ze 's avonds al de testuitslag kunnen krijgen.

09.53 Politievakbond boos
De politievakbond is niet blij met het voornemen van de overheid om de horeca in het westen van het land eerder te sluiten. "We voorzien grote problemen", zegt Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP. "We hebben niet voldoende capaciteit om deze regels te handhaven. Zelfs als we ze wel kunnen handhaven, verplaatst het probleem zich alleen maar naar buiten." Daar zou het volgens Van de Kamp dan helemaal onoverzichtelijk worden.

08.32 Werk veranderd
Het werk van zes op de tien werknemers is door de coronacrisis veranderd. De werk-privébalans lijkt echter niet verslechterd en het aantal gerapporteerde burn-outklachten ligt op hetzelfde niveau als voor de crisis, meldt TNO na onderzoek onder ruim 10.000 werknemers. Het onderzoek vond plaats tussen eind juni en eind juli, drie maanden na het begin van de coronacrisis.

07.52 Kaartje
Op onderstaand kaartje zie je het huidige aantal coronabesmettingen in Brabant.

06.39 Ouderensportclubs blijven thuis
Nu de competitie na de zomer weer is begonnen, kiest een deel van de leden van ouderensportclubs ervoor om thuis te blijven. Ondanks maatregelen die verenigingen hebben genomen in verband met het coronavirus, voelt het voor hen niet veilig genoeg om weer te gaan sporten. Volgens sportkoepel NOC*NSF gaat het naar schatting om zo'n twintig procent van de ouderen, meldt de NOS.

03.30 Nieuwe maatregelen
Het kabinet maakt vrijdagavond tijdens een persconferentie nieuwe maatregelen bekend om het stijgend aantal besmettingen met het coronavirus in de Randstad te stoppen. Een aantal maatregelen is al uitgelekt. Zo mag in de horeca vanaf middernacht niemand meer naar binnen en een uur later moeten de gelegenheden hun deuren sluiten. Daarnaast mag een groep voortaan nog uit maximaal vijftig mensen bestaan.

00.44 Dertig miljoen coronabesmettingen
Het aantal mensen wereldwijd bij wie het coronavirus is vastgesteld, is donderdag de dertig miljoen gepasseerd. Dat cijfer is gebaseerd op de database van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins. In de Verenigde Staten zijn de meeste besmettingen vastgesteld. Het aantal staat daar op meer dan 6,6 miljoen. Ook in India loopt het aantal hard op. Hier zijn inmiddels zeker 5,1 miljoen mensen positief getest.

00.01 Werkloosheid
Bijna 340.000 mensen in Nederland werden van het eerste op het tweede kwartaal werkloos of verlieten de arbeidsmarkt. Dat is een record, meldt het CBS. De afname was het grootst in bedrijfseconomische en administratieve beroepen, dienstverlenende beroepen - waaronder personeel in de horeca en - beroepen in transport en logistiek. Tegelijkertijd vonden 208.000 mensen die drie maanden eerder nog geen werk hadden een baan.

23.21 Voorrang voor kinderopvang
De Tweede Kamer wil dat de kinderopvang net als de zorg en het onderwijs voorrang krijgt bij het testen op het coronavirus. Een motie van die strekking van D66 kreeg donderdag een meerderheid. Brancheorganisatie Kinderopvang wil ook graag voorrang bij testen, maar staatssecretaris Bas van 't Wout (Sociale Zaken) liet de organisatie maandag nog weten dat de sector geen prioriteit krijgt vanwege beperkte testcapaciteit.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »