25 mrt, 11:22
2017
Vakredactie
Verzorging
Maria Mackenzie en Mariëtte van der Wegen, dermatologen Maas

Genieten van de zon? Bescherm jezelf!

Genieten van de zon? Bescherm jezelf!

De zomer staat voor de deur en veel mensen gaan op vakantie naar een zonnige bestemming. Even bijkomen na een jaar hard werken. Lekker luieren of actief er op uit, op veel plaatsen zal de zon uitbundig schijnen. Maria Mackenzie en Mariëtte van der Wegen, dermatologen van Maasziekenhuis Pantein, geven je tips om optimaal te genieten van de zon tijdens je vakantie.   


Zonnebrandcrème  

Zonnebrandcrèmes beschermen de huid tegen de ultraviolette (uv) straling van de zon. Een zonnebrandcrème geeft je extra bescherming, maar zorgt er niet voor dat je langer in de zon kunt blijven.  De Sun Protection Factor (SPF) op de verpakking geeft aan in welke mate de crème de huid beschermt. Mackenzie geeft een voorbeeld: “Met een SPF van 15 kun je 15 keer langer in de zon zitten voordat je verbrandt. Stel dat je normaal na 15 minuten onbeschermd in de zon zou verbranden, dan verbrand je met een factor 15 crème pas na 15x15 minuten.”   


Van der Wegen: “Belangrijk is wel dat je de zonnebrandcrème dik genoeg op je huid smeert. En heel belangrijk om dit na twee uur te herhalen! Na de vakantie moet de fles zonnebrandcrème leeg zijn.”   


Mackenzie vult aan: “Wist je trouwens dat het erfelijk bepaald is hoe bruin je kunt worden? Met of zonder zonnebrandcrème word je dus even bruin. Met crème gaat het langzamer, maar wel op een veiligere manier.”   


Zonnebril  

Met een goede zonnebril bescherm je je ogen. Een speciaal laagje op de glazen bepaalt hoe goed de bril beschermt tegen uv-licht. Op een goede zonnebril staat altijd aangegeven in welke mate deze de uv-straling tegenhoudt.  


Kleding 

Het dragen van wijde kleding met lange mouwen en een hoed met brede rand of pet beschermt je tegen de zon. Hoe dichter de kleding geweven is, hoe beter deze tegen de zon beschermt. Van der Wegen vertelt: “Je kunt dit eenvoudig testen. Houd de kleding tegen het licht. Hoe meer lichtpuntjes je ziet, hoe minder goed de kleding beschermt tegen de zon. Daarbij laat donker gekleurde kleding minder uv-licht door dan lichte kleding, omdat donkere kleuren meer licht absorberen.”  


Meer informatie 

Wil je meer tips en informatie? Bekijk dan de folder ‘Verstandig zonnen’ op onze website: https://www.maasziekenhuispantein.nl/folders/verstandig-zonnen/839/.

    

Fijne vakantie!