26 apr, 07:30
2023
Nieuws

Joep denkt aan 1 aprilgrap als hij hoort dat hij mag lunchen met de koning

De 22-jarige Joep Baltussen uit Sint Anthonis denkt aan een 1 aprilgrap als hij wordt uitgenodigd om deze woensdag bij de jubilerende koning te komen lunchen. Al snel blijkt dat het een serieuze uitnodiging is. De supervrijwilliger hoeft niet lang na te denken. “Dit is iets wat je normaal gesproken nooit meemaakt.”

Joep Baltussen kent alles en iedereen in Sint Anthonis. Ga maar na: hij zet zich in voor scouting Sint Patrick, de heemkundevereniging, de kinderbouwweek en de dorpswebsite.

Verder is hij voorzitter van de Historische Kring Land van Cuijk en secretaris van buurtvereniging De Leugestert. En dan is hij ook nog raadslid van de gemeente Land van Cuijk voor het CDA. Het jongste raadslid zelfs.

De uitnodiging om langs te komen op Paleis Huis ten Bosch was lang geheim gehouden voor Joep. Een vrouw en haar dochter die hij kent van de scouting, hadden hem voorgedragen. Zonder dat Joep en zijn familie iets in de gaten hadden, werd de aanbeveling via WhatsApp breed gedeeld en vooral ondersteund.

“Ik werd echt verrast door het telefoontje van de Dienst van het Koninklijk Huis. Ik ben vooral dankbaar dat veel mensen vinden dat ik dit verdien. Heel bijzonder”, vertelt Joep.

Maar het is ook niet niets wat hij voor de gemeenschap doet. Wat drijft hem zo? “Ik vind het belangrijk om er met zijn allen de schouders onder te zetten. Om samen goede dingen te doen. Dat geeft mij in ieder geval heel veel energie en voldoening.”

Dat hij relatief jong in de politiek is gegaan, is uiteraard ook geen toeval. Joep is student politicologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. “Als je niet aan tafel gaat zitten, dan wordt er over je gesproken en besloten. Ik wil ook graag een jongere generatie enthousiast maken om iets met politiek te doen.”

Ruim 9000 mensen werden voorgedragen voor de koninklijke verjaardag. Na loting bleven er zeshonderd over. Van hen zijn er honderd overgebleven die mogen lunchen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Joep is een van hen.

In een donker pak, zo is hem opgedragen. Dat heeft hij speciaal voor deze dag gekocht. “Zonder stropdas. Ik sta meestal er niet zo sjiek op.” Voor deze unieke gelegenheid past hij zich graag aan. “Absoluut, ik raak er echt heel erg opgewonden van.”

Heeft hij eigenlijk iets met het koningshuis? “Nee, ik ben er niet dagelijks mee bezig. Als kind deed ik wel mee aan de activiteiten op Koninginnedag. Tegenwoordig doe ik dat op Koningsdag als vrijwilliger.” Natuurlijk.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »