26 apr, 15:30
2022
Nieuws

Mestfraude: rechter oordeelt opmerkelijk mild

Twee mannen uit Stevensbeek hebben werkstraffen van 25 en 30 uur gekregen voor fraude met mest. De veehouderij van één van hen moet bovendien een boete van 9.000 euro betalen. De rechtbank in Den Bosch heeft dit dinsdag bepaald. Het Openbaar Ministerie (OM) had zwaardere straffen geëist.

Volgens de rechter is bij mesttransporten veel meer fosfaat afgevoerd dan in de papieren stond en wat wettelijk is toegestaan. Bovendien is schade toegebracht aan het milieu. De zaak kwam vijf jaar geleden aan het licht bij een controle van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Hogere eisen OM
Eerder concludeerde het OM al dat deze twee mannen en twee andere verdachten op grote schaal mestmonsters manipuleerden en valse documenten opmaakten. Om die reden waren werkstraffen van 80 uur en een boete van 25.000 euro geëist. Ook vond justitie dat één van de bedrijven bijna 670.000 euro terug zou moeten betalen aan de Staat.

Brabant heeft een twijfelachtige reputatie hoog te houden op het gebied van mestfraude. Vee- of transportbedrijven komen geregeld in de problemen, omdat ze door een grote productie en een tekort aan afzetgebieden met overtollige mest worden geconfronteerd. Er ontbreken voldoende manieren om al die mest te verwerken.

Fraude moeilijk aan te tonen
De nu veroordeelde ondernemers in Stevensbeek zijn niet de enige boosdoeners; ook mesthandelaren Lierop en Wintelre bezorgen gemeenten, de NVWA, politie en justitie handenvol werk. Omdat de fraude vaak moeilijk is aan te tonen, kan het lang duren voor het tot straffen komt. En dat heeft vervolgens weer invloed op de strafmaat.

De rechtbank oordeelde in de meest recente zaak dat 'de redelijke termijn uitzonderlijk groot is geschonden'. Met andere woorden: omdat de rechtsgang zolang heeft geduurd, komen de verdachten er met een minder zware straf vanaf. Overigens werd bij een van de betrokken ook meegenomen dat hij als gevolg van de rechtszaak er financieel op achteruit is gegaan.

LEES OOK:

Loonbedrijf W. Arts in Stevensbeek verdacht in mestfraudezaak, vijf mensen aangehouden

Geschrokken politici willen ‘diepgaand onderzoek naar mestfraude’

Enorme mestfraudezaak: mesthandelaar uit Lierop krijgt vier jaar cel, familieleden vrijgesproken

Sjoemelende mestvervoerder krijgt twee jaar cel voor mestfraude


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »