06 dec, 23:02
2022
Nieuws

Na 7 maanden zoeken heeft Land van Cuijk eindelijk burgemeester gevonden

Het heeft even geduurd, maar de in oppervlakte grootste gemeente van Brabant heeft nu eindelijk haar burgemeester. Marieke Moorman (PvdA) is door de gemeenteraad voorgedragen als de nieuwe burgemeester van de gemeente Land van Cuijk. In april begon de zoektocht naar de nieuwe burgemeester. Nu zeven maanden later is die dus gevonden.

De gemeente Land van Cuijk bestaat sinds 1 januari 2022. Toen fuseerden de gemeenten Cuijk, Boxmeer, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis tot één gemeente. Marieke Moorman (52) is sinds 2013 burgemeester van Bernheze. Daarvoor was ze wethouder in Tilburg.

Sinds april zijn ze in (het) Land van Cuijk al aan het zoeken naar een nieuwe burgemeester. Toen werd de profielschets opgesteld. In mei werd de vacature uitgeschreven. Slechts zes mensen solliciteerden. Wat opmerkelijk is. Land van Cuijk is qua oppervlakte de grootste gemeente van Brabant en is ook met 90.000 inwoners zeker niet klein te noemen.

Het duurde dus lang voordat de procedure klaar was. Even ter vergelijking: ook de nieuwe gemeente Maashorst moest op zoek naar een nieuwe burgemeester. Die werd binnen vier maanden gevonden.

Dat het lang duurde had vooral te maken met vertraging bij de provincie en de landelijke overheid. "Op de een of andere manier zijn we onderop stapel terecht gekomen", zegt Mike van Diemen, voorzitter van de vertrouwenscommissie. "Er waren veel nieuwe burgemeesters te behandelen. En er zat ook de zomervakantie tussen."

De minister van Binnenlandse Zaken moet de benoeming nog goedkeuren en de Koning moet het benoemingsbesluit ondertekenen. Maar regulier is dat slechts een formaliteit.

Wim Hillenaar is nu (waarnemend) burgemeester van Land van Cuijk. De voormalige burgemeester van de zelfstandige gemeente Cuijk werd eind vorig jaar in die functie geïnstalleerd. Het is officieel niet bekend of hij tot de zes sollicitanten behoorde.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »