02 nov, 21:12
2020
Nieuws

Openhartige Jeffrey Herlings over bijna fatale crash in Italië: 'Dit is het einde'

9 september is een datum die motorcrosser Jeffrey Herlings niet snel zal vergeten. Tijdens een training voor de Grand Prix van Faenza (Italië) vloog Herlings over de kop en raakte kortstondig verlamd. "De wereld stond even stil", blikt de motorcrosser uit Oploo voor het eerst terug op het ongeluk.

Bij de NOS doet hij openhartig zijn verhaal over zijn gebroken nek. "Ik ging over de kop, voelde mijn hoofd de grond raken, wilde opstaan, maar er was vanaf mijn nek nul gevoel meer."

Omdat hij niets voelde, had de MXGP-wereldkampioen van 2018 geen pijn. Maar in zijn hoofd spookte het. "Ik kon niet weg, terwijl de motoren vol gas langs me gingen. In mijn hoofd kon ik opstaan, maar ik voelde niks. Ik dacht echt: dit is het einde."

"Einde carrière dan, maar ook bijna het einde van je leven als je verder moet in een rolstoel", gaat Herlings verder. "Natuurlijk is dat niet het echte einde, maar dat is het laatste wat je wilt."

Wonder boven wonder keerde na een halfuur het volledige gevoel terug bij de motorcrosser. Wat overbleef, was een stijve nek. En nog steeds de pijnlijke voet die hem al twee jaar dwarszat.

Daar is hij inmiddels aan geopereerd. "Ik dacht: laten we meteen die voet maken. Het moest toch een keer gebeuren. Er was extra bot gegroeid bij mijn enkel. Elke cross had ik pijn. De operatie is nu twee weken geleden en het voelt al stukken beter", aldus Herlings.

Het is nog onduidelijk wanneer volgend jaar het nieuwe MXGP-seizoen van start gaat. Vanwege de coronapandemie zal dat pas mogelijk in april zijn. Op dat moment zal er weer een herboren Herlings op de motor zitten.

"Vroeger reed ik als een kip zonder kop, won ik en was het leven een groot feest. Het afgelopen jaar was ik voorzichtiger en uiteindelijk maak je dan meer fouten. Ik denk dat ik beter kan racen zoals vroeger, of de balans daartussen vinden."

LEES OOK:
Jeffrey Herlings op brancard afgevoerd na crash in training
Jeffrey Herlings maar net ontsnapt aan levenslange verlamming
Motorcrosser Jeffrey Herlings zet punt achter het seizoen en gaat onder het mes


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »