05 jun, 17:12
Nieuws

Rechtszaak ruimen nertsen: minister wil zo snel mogelijk uitspraak

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil zo snel mogelijk beginnen met het ruimen van de nertsenhouderijen waar het coronavirus heerst. Daarom wil het ministerie zo snel mogelijk een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb).

Het ministerie is bang voor wanordelijkheden en wil om die reden snel tot ruiming overgaan, zei de advocaat van het ministerie vrijdagmiddag bij aanvang van de zitting van de voorzieningenrechter in Den Haag. Ze doelde op mogelijke acties van actievoerders die naar de bedrijven zouden willen komen.

Als de voorzieningenrechter vrijdag nog uitspraak doet, begint de ruiming zaterdag, kondigde het ministerie aan.

Ruimen van nertsenfokkerijen
De zaak gaat over het ruimen van nertsenhouderijen waar besmettingen met het coronavirus zijn geconstateerd. Het gaat in totaal om tien besmette vestigingen in Beek en Donk, De Mortel, Deurne, Gemert, Landhorst, Milheeze en het Limburgse Ysselsteyn. Vrijdagmiddag kwam er een derde besmette nertsenfokkerij in Landhorst bij.

Nertsen blijken gevoelig voor het coronavirus. De zaak die vrijdagmiddag dient is aangespannen door de dierenrechtenorganisatie Animal Rights en Bont voor Dieren. Die vragen de voorzieningenrechter om de ruimingen te schorsen. Ze vinden dat er geen juridische gronden zijn om de nertsenbedrijven te ruimen.

Nertsenfokkerijen werden donderdagavond extra in de gaten gehouden door de politie na een melding over mogelijke acties.

Nertsensector niet aanwezig bij de zitting
De nertsensector is niet aanwezig bij de zitting. De vertegenwoordiger van het ministerie gaf aan dat er inmiddels tien bedrijven zijn besmet met het coronavirus. Op de bedrijven is negentig procent van de nertsen besmet.

De nertsenbedrijven groeien als kool omdat de nertsen allemaal vijf tot zes pups krijgen, waardoor de bedrijven met aanvankelijk tienduizend nertsen nu zes keer zo groot zijn. De nertsensector vormt volgens het ministerie een gevaar voor de volksgezondheid als het virus in de bedrijven blijft rondwaren, terwijl de overheid de coronamaatregelen voor mensen nu steeds meer versoepelt.

Nertsenfokkers leggen zich neer bij overheidsbesluit
De nertsenfokkers zelf leggen zich neer bij de ruiming van hun bedrijven. "We zullen ons niet verzetten, omdat ook wij niet weten wat het virus op de langere termijn doet. We zijn geen virologen", zegt directeur Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) eerder hierover.

De pelsdieren zullen worden vergast. Daarna worden de stallen leeggehaald en worden de dode diertjes naar Rendac, het destructiebedrijf in Son, gebracht.

140 nertsenfokkerijen
Nederland telt ongeveer 140 nertsenfokkerijen met in totaal 808.000 moederdieren, die doorgaans in mei jongen werpen. De nertsenfokkerij als geheel is per 1 januari 2024 verboden in Nederland. Het bont van de dieren vindt zijn afzet met name in Azië, Rusland en de Verenigde Staten.

LEES OOK:

Nertsenhouder Huub Kuijpers ziet zijn levenswerk in rook opgaan: 'Dat komt wel binnen'

Besmette nertsenbedrijven in Oost-Brabant worden snel geruimd

Mark heeft geen idee hoe zijn nertsen het coronavirus hebben opgelopen


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »