06 jun, 07:00
Nieuws

Ruiming nertsenfokkerijen waar coronavirus heerst is begonnen: 'Dit gaat de hele dag duren'

De ruiming van nertsenfokkerijen waar het coronavirus heerst, is zaterdagochtend om zeven uur begonnen. De fokkerij in Deurne is als eerste aan de beurt. De rest volgt de komende dagen.

Het ruimen doet de nertsenhouder zelf. Dat wil de beroepsgroep.

Zondag wordt het bedrijf gereinigd en ontsmet en daarna moet de fokkerij een aantal weken dicht. "De fokkerijhouder moet daarna zelf aantonen dat het virus niet is teruggekomen", vertelt Benno Bruggink van de NVWA. Hij gaat er vanuit dat het ruimen de hele dag zal duren.

Spoedzaak
Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren probeerden dit vrijdag via een spoedzaak nog te voorkomen, maar de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) wees dat verzoek af.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, dat eerder deze week het besluit tot het vernietigen van de pelsdieren nam, had aangedrongen op een snelle uitspraak om zo snel mogelijk te kunnen beginnen met ruimen. Het ministerie vreest namelijk wanordelijkheden en wil om die reden snel tot ruiming overgaan, zei de advocaat van het ministerie vrijdag tijdens de spoedzitting

Weinig oog voor dierenwelzijn
Animal Rights en Bont voor Dieren vinden dat het ministerie te weinig oog heeft voor het dierenwelzijn en dat het ministerie moet kiezen voor het isoleren van de bedrijven. Ze vinden dat er geen juridische gronden zijn om de nertsenbedrijven te ruimen.

De in totaal om tien besmette vestigingen bevinden zich naast Deurne in Beek en Donk, De Mortel, Gemert, Landhorst, Milheeze en het Limburgse Ysselsteyn. De nertsenfokkers zelf leggen zich neer bij de ruiming van hun bedrijven. "Ik had ook niet verwacht dat de rechter anders zou beslissen", reageerde directeur Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) vrijdagavond. "Ik snap echt niet wat die paar activisten wilden bereiken." De nertsensector was vrijdag niet aanwezig bij de zitting.

Vergassen
De pelsdieren zullen worden vergast. Daarna worden de stallen leeggehaald en worden de dode diertjes naar Rendac, het destructiebedrijf in Son, gebracht.

LEES OOK: Ruiming nertsenfokkerijen mag doorgaan, rechter wijst bezwaar actiegroepen af


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »