09 feb, 07:31
2021
Nieuws

Sneeuwnieuws: eerste schaatsers op het ijs, marktkooplui hebben het stervenskoud

Brabant is wit en op veel plaatsen verraderlijk glad. In dit liveblog houden we je dinsdag op de hoogte van het laatste 'sneeuwnieuws' in onze provincie.

17.15 - Marktkooplui hebben het stervenskoud: ‘De ijsberen kunnen elk moment voorbijkomen’
Vier thermoshirts, een thermobroek, trui, overbroek, handschoenen, jas en een muts. Visboer Gino Orsini (60) uit Nuenen heeft zich goed voorbereid op de Siberische temperaturen. “De ijsberen kunnen elk moment voorbijkomen”, lacht de visboer. Samen met collega’s staat hij dinsdag op de weekmarkt op het 18 Septemberplein in Eindhoven.

De temperatuur? Een graad of vijf onder nul. Het gedeelte van Orsini's gezicht dat onder zijn muts uitkomt, kleurt enigszins rood. “Het is héél koud. Het moet niet kouder worden”, zegt de verkleumde visboer. Was hij niet liever thuisgebleven? “Wij zijn altijd open. Veel marktkooplui zijn thuisgebleven. Ik snap dat wel. Maar wij zijn er blij mee.”

17.05 - Waalwijk: geen afvalinzameling tot zondag 14 februari
De gemeente Waalwijk haalt deze week geen afval meer op. De Waalwijkse wegen zijn te glad door sneeuw en ijs. De weersvoorspellingen geven de hele week nog strenge vorst aan. Het is daarom niet mogelijk om met huisvuilwagens elke straat te bereiken. Daarnaast zijn de medewerkers van de buitendienst hard nodig in de gladheidsbestrijding. Dat betekent dat we tot en met zondag 14 februari geen papier, PMD-, GFT- en restafval ophalen in Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik. We legen de grijze restafvalcontainers tijdens inhaaldagen.

17.00 - ANWB: nog meer pechgevallen dan maandag
De wegenwachten van de ANWB hebben het dinsdag nog drukker met het helpen van door pech getroffen weggebruikers dan maandag, toen door het winterweer ook al sprake was van topdrukte. Een ANWB-woordvoerder zei dat de teller rond 16.00 uur op ruim 5000 pechmeldingen stond.

"We stevenen voor deze dinsdag af op ongeveer 7500 pechmeldingen", aldus de woordvoerder. Maandag kwamen rond de 6600 pechmeldingen binnen en dat was al ongeveer het dubbele van het aantal pechgevallen dat de ANWB normaal gesproken op een dag te verwerken krijgt. Het gaat vooral om vastgevroren portieren en handremmen of problemen met accu's.

16.30 - Eindhoven gaat weer restafval inzamelen
Vanaf woensdag gaat Cure Afvalbeheer de huis-aan-huis afvalinzameling weer rustig opstarten in zowel Eindhoven, Geldrop-Mierlo als Valkenswaard. Het gaat hierbij vooralsnog alleen om restafval. Er wordt dus geen GFT, PBD/plastic of oud papier/karton aan huis ingezameld. De ondergrondse containers voor restafval worden beperkt geleegd.

Vanaf woensdag worden de grijze containers (restafval) weer huis-aan-huis opgehaald volgens het reguliere ophaalschema. De winterse weersomstandigheden maken het lastig voor de voertuigen om door gladde straten in woonwijken te manoeuvreren. Maar Cure zet alle wagens en medewerkers in om in ieder geval het restafval zoveel mogelijk op te halen. Inwoners van wie de grijze container woensdag wordt geleegd, kunnen hun grijze container dus aan de straat zetten.

16.00 - KNMI: sneeuwhoeveelheid Darcy niet erg zeldzaam
Sneeuwstorm Darcy zorgde er afgelopen weekend voor dat Nederland bedekt werd onder een flink pak sneeuw. Voor het eerst sinds 2012 werd code rood afgegeven vanwege sneeuwjacht, een combinatie van sneeuwval en een stevige oostenwind. Toch is de hoeveelheid sneeuw die is gevallen niet zo zeldzaam, stelt het KNMI. "Zelfs niet in ons huidige, warmere klimaat."

De hoeveelheid sneeuw die Darcy meebracht, kunnen we in het huidige klimaat gemiddeld eens in de vier jaar verwachten. Tot die voorspelling komt het weerinstituut na het bekijken van de neerslaghoeveelheid en de gemiddelde dikte van het sneeuwdek in het land.

15.15 - Wisselstoringen hindert treinverkeer

Storing duurt tot ca. 17.00 uur.

14.24 - Vaarverbod op Singels Breda om het ijs te laten groeien
De gemeente Breda stelt verbiedt het vanaf dinsdag om te varen op de Singels om het ijs de kans te geven. Er komen zo snel mogelijk borden langs het water. Ook de baggerwerkzaamheden van waterschap Brabantse Delta worden uitgesteld. Ze zouden deze week beginnen. Dat melden de gemeente Breda en waterschap Brabantse Delta.

13.29 - Wonderschone plaatjes in de Biesbosch
Boswachter Thomas van der Es maakt de mooiste foto's tijdens zijn werk in de Biesbosch:

12.33 - Brandweer schuift sneeuw en ijs van het dak van winkelcentrum Eindhoven
De brandweer heeft dinsdagmorgen gevaarlijk overhangend sneeuw en ijs weggehaald bij buurtwinkelcentrum Blixembosch aan de Ouverture in Eindhoven. Dat zorgde voor een gevaarlijke situatie waardoor de winkels een tijdje gesloten waren. De brandweer rukte uit om ongelukken te voorkomen.

LEES OOK: Brandweer haalt gevaarlijk overhangende sneeuw en ijs van dak van winkelcentrum Eindhoven

12.17 - Skiën in Tilburg tijdens de buitenschoolse opvang
Kinderen van Outdoor BSO Warande gaan altijd al wel veel naar buiten om te sporten, maar nu kunnen ze langlaufen in het Warandebos. "De kinderen zijn dolenthousiast en de meeste konden het na enig oefenen ook al echt goed", laat directeur Martijn Jacobs weten. De rest van de week gaan ze iedere dag langlaufen en sleeën.

12.10 - Alle hens aan dek bij RKC Waalwijk om het veld sneeuwvrij te maken

De directie en het kantoorpersoneel helpt mee:

11.58 - Sneeuw en ijs boven het hoofd van winkelend publiek

Bij het buurtwinkelcentrum Blixembosch aan de Ouverture in Eindhoven hangt sneeuw en ijs over de rand van het dak. Dat zorgt voor een gevaarlijke situatie. De deuren van de winkels zijn met linten afgezet. De brandweer is uitgerukt om ongelukken te voorkomen.

LEES OOK: Sneeuw en ijs dreigt naar beneden te vallen in Eindhovens winkelcentrum, brandweer uitgerukt

11.51 - Strooiwagen komt vast te zitten bij spoorwegovergang Etten-Leur
Een strooiwagen van de gemeente Etten-Leur is dinsdagmorgen vast komen te zitten op een spoorwegovergang aan het Schoonhout. Daardoor werd aan beide zijden van de overweg het geduld van autobestuurders op de proef gesteld.

LEES OOK: Strooiwagen komt vast te zitten bij spoorwegovergang en zorgt voor verkeerschaos

11.35 - Definitief geen Elfstedentocht

De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden blijft erbij, er komt geen Elfstedentocht. "Voor 100 procent, daar is geen twijfel over mogelijk", zegt voorzitter Wiebe Wieling. "Een Elfstedentocht in deze situatie, met een miljoen bezoekers, 25.000 deelnemers en duizenden vrijwilligers en bewegingen van mensen door het land, dat kan gewoon niet. Dat snapt ieder redelijk weldenkend mens."

11.25 - Eerste schaatsers op het ijs
De eerste schaatsers gaan het Buntven op in Deurne. Doordat er veel sneeuw op het ijs ligt, gaat het schaatsen moeilijk. De schaatsers moeten eerst met een sneeuwschep in de weer:

11.20 - Voetbalstadions vol sneeuw
De voetbalstadions in Brabant liggen onder een laag sneeuw en dat zorgt voor mooie plaatjes:

11.15 Het Markiezaat bevriest razendsnel
Een aantal zwanen houdt nog moedig stand, ziet boswachter Erik de Jonge. Maar deze laatste zwanen doen er goed aan ook een andere plek te zoeken:

11.07 - Vrachtwagen vast in de sneeuw
Een vrachtwagenchauffeur in Moerdijk kwam door de sneeuw in de problemen, schrijft een wijkagent op Twitter.

10.11 - De dieren in de Beekse Bergen genieten van de sneeuw
De verblijven van de dieren in de Beekse Bergen liggen vol sneeuw. De jachtluipaarden en tijgers lopen nu door een witte wereld:

10.02 - Prachtige zonsopkomst
De sneeuw zorgt voor een prachtige zonsopkomst in Zuidoost-Brabant:

09.45 - In de Piushaven in Tilburg is er een beginnetje van een mooie ijsvloer
Er moeten nog een paar dagen en nachten vorst overheen, maar dan kan je prima schaatsen in de Priushaven in Tilburg. Het eerste laagje is gevormd en die licht er prachtig bij:

09.19 - Burgemeester Buijs-Glaudemans van Oss begint haar eerste afspraak dinsdagochtend wandelend
Wobine Buijs-Glaudemans is de dag begonnen met een overleg tijdens het wandelen, met prachtig uitzicht:

09.15 - Op steeds meer plekken besluit de gemeente geen afval op te halen
Na Breda besluit ook de gemeente Sint Anthonis deze hele week het huis-aan-huis afval op te halen. Ook de gemeente Gemert-Bakel zamelt dinsdag geen afval in en de milieustraat is daar tot en met woensdag ook gesloten. In de gemeente Bernheze wordt geen gft afval opgehaald op dinsdag. En ook in de gemeente Oss zorgt de sneeuw voor problemen bij het ophalen van afval, daar wordt GFT en papier niet opgehaald, Restafval en PBD wel. In de gemeente Asten is de milieustraat tot woensdag dicht.

08.57 - Mooie plaatjes op de campus in Eindhoven
Op de campus in Eindhoven genieten studenten van de sneeuw. Een van hen heeft ski's ondergebonden:

08.47 - Je autodeur krijg je open met behulp van een busje talkpoeder
Als je autodeur niet open gaat, kan je met een föhn of kruik de deur open krijgen, schrijft de ANWB. Maar die föhn moet je niet op je raam richten. In deze video legt de ANWB uit waar je die talkpoederbus voor moet gebruiken:

08.35 - Grote ongelukken op de wegen in Brabant blijven uit
Waar maandag veel files stonden in de ochtendspits, is het dinsdag rustiger. Op een aantal plekken in de provincie zijn ongelukken gebeurd maar die veroorzaken geen file.

08.26 - De knotberken bij de Roosdonck Molen in Nuenen zoals Van Gogh ze zag
De knotbeuken die Van Gogh in 1884 schilderde, staan er nu zo bij als toen. Van Gogh tekende ze in maart van dat jaar als onderdeel van een reeks van zeven pentekeningen van Brabantse landschappen.

08.07 - Er wordt de hele week geen afval opgehaald in Breda
Deze hele week wordt er geen huis-aan-huis afval opgehaald in Breda, meldt de gemeente. Het gaat om de afvalcontainers, de ondergrondse containers worden wel geleegd.

07.25 - Arriva rijdt goeddeels normale dienstregeling
In de regio West-Brabant rijden de bussen van Arriva weer een normale dienstregeling, met een paar uitzonderingen. In Bergen op Zoom wordt pas om 8.00 uur gekeken of de dienstregeling kan worden opgestart. Ook een aantal andere lijnen starten pas later op, afhankelijk van de situatie op de weg.

In de regio Oost-Brabant wordt een normale dienstregeling gereden, met uitzondering van Tilburg, ook daar wordt vanaf 8.00 uur in de ochtend opgestart.

06.35 - Het was koud vannacht

06.30 - Pas op voor gladheid
Als je de weg op moet vandaag: pas dan op voor gladheid! In het hele land is code geel van kracht.

06.27 - NS rijdt alleen met Sprinters
De NS rijdt dinsdag met een aangepaste dienstregeling. Door de vrieskou kunnen er ijsafzettingen ontstaan aan de bovenleidingen. Daarom rijden er minder treinen. De treinen die rijden zijn voornamelijk Sprinters. Die stoppen ook op de kleinere stations, zodat er zoveel mogelijk reizigers naar hun plek van bestemming kunnen worden gebracht, meldt de NS. Waar het kan worden de treinen verlengd.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »