Geschiedenis Sint Anthonis

Sint Anthonis is een gemeente in Oost-Brabant en bestaat uit 7 dorpen: het gelijknamige dorp Sint Anthonis, Wanroij, Landhorst, Ledeacker, Stevensbeek, Oploo en Westerbeek.
De gemeente bestaat sinds 1994, bij een gemeentelijke herindeling werden de toenmalige gemeenten Oploo c.a. en Wanroij samengevoegd. De gemeente behoort samen met 4 andere gemeenten tot het Land van Cuijk, waarbij de gemeenten Sint Anthonis en Boxmeer intensief samenwerken. De gemeente heeft 12.000 inwoners.
De oppervlakte van de gemeente,'10.000 bunder' (=100 vierkante kilometers), heeft een uitgestrekt buitengebied, waar veehouderijen een dominante positie innemen. Maar ook de natuur is alom aanwezig, onder andere met de Staatsbossen. Ook duizenden gasten van verschillende campings genieten daarvan.
Sint Anthonis wordt in het dialect uitgesproken als 'Sintunnis'.

De landelijke omgeving en de natuur van gemeente sint Anthonis lenen zich goed voor fietsen, paardrijden, mountainbiken, skeeleren, wandelen, enz. In de gemeente worden tal van activiteiten en evenementen georganiseerd. Zoals bijvoorbeeld de jaarlijks terugkerende fokpaardendag op de brink in Sint Anthonis, de volleybalfeesten, het oogstfeest in Westerbeek, Tontjedag in Oploo, het Wanroijs gedoe, en sinds 2013 het 'Keverweekend' in Wanroij. En natuurlijk bieden de jaarlijkse dorpsfeesten, gildefeesten, de kermissen en het carnaval veel vertier. Op kunstgebied staat Sint Anthonis hoog aangeschreven. Er wonen meerdere kunstenaars, die zich verenigd hebben in een bekende Kinstkring, en er zijn verschillende evenementen per jaar: de Open Atelier- en Galerieroute in het voorjaar, een zomerexpositie in het gemeentehuis en het internationale Kunstdorp in september.