Lambert Blonk Assurantiën

Wat kost een eigen huis je jaarlijks?
29 April 2019
Een huis bezitten brengt ook kosten met zich mee. Welke kosten moet je rekening mee houden en hoe hoog zijn deze kosten ongeveer per maand?

​Een eigen huis bekostigen blijft niet bij de hypotheeklasten alleen. Welke kosten moet je jaarlijks ongeveer rekening mee houden?

De meeste Nederlanders wonen in een koophuis. Ook logisch, want kopen biedt veel voordelen in vergelijking met huren. Voordat je een huis koopt moet je er wel rekening mee houden dat het niet bij de hypotheeklasten blijft. Welke bijkomende kosten kun je verwachten en wat voor bedrag heb je het dan eigenlijk over? Is het dan nog steeds voordeliger dan huren?

Het eigenwoningforfait geeft een bijtelling
De betaalde hypotheekrente is aftrekbaar van het inkomen, maar huiseigenaren krijgen ook een fiscale bijtelling, namelijk het eigenwoningforfait. Huiseigenaren krijgen eigenlijk een heffing in verband met het woongenot. Het is een manier om een fiscale heffing te verantwoorden, maar er is weinig tegen te doen. De hoogte van de heffing is afhankelijk van de WOZ-waarde van het huis. De bijtelling bouwt in staffels op, maar het komt er bijna voor alle huiseigenaren op neer dat de bijtelling 0,65 procent van de WOZ-waarde bedraagt. Over een huis met een WOZ-waarde van 200.000 euro krijg je dus een bijtelling van 0,65 procent van 200.000 euro = 1300 euro. Hier moet je dus belasting over betalen.

Huiseigenaren moeten een opstalverzekering afsluiten
Bij het verstrekken van een hypotheek eist de bank dat je een opstalverzekering afsluit. Dit zijn vaak verzekeringen met een ruime dekking tegen onder andere stormschade en hagelschade. Maar de dekking waar het hoofdzakelijk om gaat is het brandrisico. Door een brand kan binnen een paar minuten het huis volledig verwoest worden. Als je niet verzekerd bent, betaal je de lasten zelf. Je hebt geen huis meer, maar nog wel een af te betalen hypotheekschuld. De premie voor deze verzekering is voor een groot deel afhankelijk van het verzekerd bedrag en het type woning. De premie ligt voor de meeste huiseigenaren tussen de 15 en 35 euro per maand.

Pacht en servicekosten
Er zijn ook kosten die niet alle huiseigenaren moeten betalen. Een goed voorbeeld hiervan zijn pacht en servicekosten. Bij het kopen van een huis op grond waar je erfpacht over moet betalen, koop je het huis maar niet de grond waar het huis op staat. Je huurt als het ware de grond. Dit zijn kosten die je in moet calculeren. Servicekosten krijg je mee te maken als je woonruimte koopt die deel uit maakt van bijvoorbeeld een appartementencomplex. Hierin zitten bijvoorbeeld de schoonmaakkosten verwerkt van de gemeenschappelijke ruimtes. De hoogte van de servicekosten en de pacht is geen voorbeeld van te noemen. Daar loopt het te sterk voor uiteen.

Onderhoudskosten van een eigen huis
Deze kosten moet je niet onderschatten. Het gaat namelijk veel verder dan eens in de vijf jaren een likje verf op de kozijnen. Voor een oud huis maak je gemiddeld hogere onderhoudskosten dan voor een huis van een paar jaren oud. Vereniging Eigen Huis schat de onderhoudskosten op 300 euro per maand. Hierbij zijn ze uitgegaan van het goed bijhouden van het huis inclusief noodzakelijke verbeteringen. Vooral groot onderhoud, zoals nieuwe kozijnen, een nieuwe badkamer en een cv-installatie zijn kosten die behoorlijk oplopen.

Deze kosten willen niet zeggen dat het een slechte investering is om een huis te kopen. Een hypotheek los je af en over dertig jaar ben je van de hypotheek af. Huurders hebben bepaalde kosten niet, maar bouwen ook geen waarde op.
Contactgegevens
Lambert Blonk Assurantiën
Spoorstraat 75
5831 CK Boxmeer