31 aug, 19:49
2022
Nieuws

Stoplinie bij Helenaveen tegen Peelbrand opgeheven: 'acuut gevaar geweken'

De stoplinie tegen de Peelbrand bij Helenaveen is woensdagnamiddag opgeheven. Omdat er volgens de brandweer geen acuut gevaar meer is dat het vuur vanuit Limburg naar het Brabantse deel van het natuurgebied trekt.

De stoplinie liep op honderd meter afstand parallel aan het kanaal de Helenavaart. Deze verdedigingslijn tegen het vuur is de hele woensdag continu natgehouden door de brandweer. Daarvoor zijn waterpompen aangekoppeld op het kanaal. Tegen vijf uur was de Peelbrand nog niet onder controle, maar had de brandweer dusdanig grip op het vuur dat is besloten om af te schalen. Het nathouden van de stoplinie is gestaakt.

Toegesnelde brandweerkorpsen uit onder meer Sint Anthonis, Berghem, Schaijk en Veldhoven keerden terug naar hun kazernes. De brandweerlieden vormden na de stoplinie een extra slot op de deur tegen het vuur. Er waren zeker vijftien brandweerwagens en enkele tientallen manschappen bij de inzet betrokken.

Helikopters
Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat het blussen met helikopters doorgaat. Daarvoor worden een Chinook en een Cougar van Defensie gebruikt. Het is niet bekend tot hoe laat deze toestellen blijven vliegen.

Omwonenden aan de Soemeersingel en de Koolweg in Helenaveen, kregen eerder op de dag het dringende advies om hun huis te verlaten. Daaraan is geen gehoor gegeven. De meeste bewoners zagen de noodzaak er niet van in. Of de brandweer de oproep inmiddels heeft ingetrokken, is niet duidelijk.

De brandweer laat weten dat zo'n 34 hectare natuurgebied in vlammen is opgegaan. Naar verwachting zal de brand zeker nog enige dagen gaan duren.

LEES OOK: Bewoners blijven thuis ondanks oproep tot evacuatie vanwege Peelbrand


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »