19 sep, 14:04
2015
Algemeen
Ingezonden

VVD Sint Anthonis doet verzoek om interpellatiedebat MACE

De mogelijke komst van mestverwerkingsbedrijf MACE houdt de gemoederen in de gemeente Sint Anthonis bezig. VVD Sint Anthonis verbaast zich over de rol die het bestuur van de gemeente Sint Anthonis toebedeeld krijgt en blijkbaar zo eenvoudig ook accepteert. Die rol kenmerkt zich door een afwachtende houding totdat de provincie erover beslist. Daarna zou de gemeenteraad van Sint Anthonis aan zet zijn. Niet om te bepalen of MACE gewenst is en in welke vorm, maar puur om een omgevingsvergunning af te geven of te blokkeren.

VVD Sint Anthonis vindt het een gemiste kans hier niet politiek over te debatteren binnen de gemeente Sint Anthonis. Daarom heeft de fractie van VVD Sint Anthonis een verzoek ingediend voor een interpellatie debat tijdens de raadsvergadering van donderdag 24 september.

‘Wanneer we een passieve en afwachtende houding aannemen worden we straks enkel geconfronteerd met een alles of niets scenario’, zo geeft VVD Sint Anthonis aan. Daarom stelt VVD Sint Anthonis aan het college enkele vragen als aanzet voor dit interpellatie debat.

De gestelde vragen gaan over het behartigen van de belangen van Sint Anthonis in dit proces door het college. Zoals de problematiek rondom Cleanergy in Wanroij inschuiven bij MACE, vraagtekens rondom de capaciteit van 500.000 ton van MACE en mogelijkheden deze te beperken en het risico erop dat die capaciteit in de toekomst verder vergroot wordt, de wijze van controle en verslaglegging op de mogelijke aantasting van het milieu en op het gebied van geuroverlast, aanpassingen aan het wegennet vanwege het te verwachten transport, de landschappelijke inpassing, het onderhandelen van ruimte binnen de capaciteit voor boeren uit Sint Anthonis zelf tot een algemene mening van het college over de wenselijkheid van de komst van MACE.

Wat VVD Sint Anthonis betreft moet de gemeente zich niet verschuilen achter de geschetste procedure en de daarin toebedeelde rol, maar dient het bestuur actief om te gaan met het beïnvloeden van dit proces.