Tontjesdag

Tontjesdag 2015, dit jaar met als thema ” Tijd”.
2 Juli 2015
Alweer de twaalfde editie van Tontjesdag is in aantocht. Dit jaar zal Tontjesdag plaatsvinden op zondag 12 juli. Het veelzijdige programma begint al in de ochtend met fiets- en wandeltochten en gaat in de loop van de dag verder met verschillende activiteiten en demonstraties. De uitslag van de fotowedstrijd over het thema “Tijd” zal deze dag ook bekend gemaakt worden. Foto’s kunnen nog ingeleverd worden bij Jet Lenkens Deurneseweg Oploo Telefoon 0485-381738.

Thema ‘Tijd’
De kleinschalige culturele dag, waarmee de schoolvakantie wordt ingeluid, heeft dit jaar als thema ‘Tijd’. De gehele dag staat dit thema dan ook centraal op het terrein bij de watermolen. Er is aandacht voor Tijd in de breedste zin van het woord.
Zo zal de klokkengroep “Maak eens tijd” uit Vierlingsbeek aanwezig zijn met een mooie collectie klokken en astronomische uurwerken.
Op deze dag is ook een bijzonder Astromisch uurwerk te bewonderen van Niek Swelsen uit Beesel. De kinderen kunnen zich vermaken met een aantal spelen die met tijd te maken hebben.
Verder een demonstratie tandwielfrezen door Toon Michiels uit Vierlingsbeek en diverse uurwerken enz. uit verschillende "tijden".
René Wetzels uit Oeffelt toont o.a. zijn zelf gebouwd Torenuurwerk.

Op zondagmiddag 12 juli rond de klok van tweeën wordt het toch wel even heel spannend, want dan laat Jaap Venker het water van de Noordzee vallen en stijgen. Jazeker, maar dan denkbeeldig. D.w.z. op de wijzerplaat van een merkwaardig soort uurwerk, een GETIJKLOK.
Getijde klokken zijn de nauwkeurigste uurwerken ter wereld. Je vindt ze op diverse plekken langs onze kusten en museums.
Ze worden nota bene in Sint Anthonis en deels in Oploo vervaardigd. Aan de hand van een serie lichtbeelden vertelt de ontwerper over het zich in de tijd steeds een uur later verder rollende eb- en vloedgetij. Uiteraard wordt ook verteld hoe zo'n klok werkt en hoe je hem afleest.

Een waarzegster zal aan iedereen die wil de toekomst voorspellen.
Nadien kunnen de bezoekers op speciale formulieren schrijven hoe zij de tijd zien over 15 jaar. Deze formulieren worden verzameld en in een speciale koker 15 jaar lang bewaard.
Voor de kinderen is er op deze dag ook weer genoeg te doen. Zo kunnen zij onder andere een zandloper maken die in mooie kleuren geschilderd kan worden. Op de zolder van de watermolen zal Vadertje Tijd de kinderen over een hele mooie wereld laten dromen.
In de Heemkundeschuur zullen ze laten zien hoe kleding in de loop der tijd verandert is.

Spijkerbroek hangen
Dit jaar wordt er wordt er voor jong en oud een wedstrijd spijkerbroek hangen georganiseerd. Diegene die het langste kan blijven hangen verdient een mooi prijsje.

Fietsen en wandelen
Ook op deze editie van de Tontjesdag kan er weer worden gefietst en gewandeld. Er wordt een familiefietstocht van 2 x 15 km uitgezet die ook gewandeld kan worden. De rustpauze is bij de Watermolen. 1 x 15 km is ook mogelijk. Voor de familiefietstocht kunnen deelnemers zich inschrijven tussen 11:30 en 12:30 uur en voor de wandeltocht is de inschrijving van 10:00 tot 11:00 uur geopend. Iedereen die meefietst of wandelt krijgt een leuk aandenken wat met tijd te maken heeft.
De Royal Nord Club zal met een tiental oude brommers een bezoek brengen aan Tontjesdag. Een stapje terug in de tijd, want zo mooi zie je ze tegenwoordig niet meer.

Catering
De catering zal weer op een geheel eigentijdse manier gebracht worden.
Voor een hapje en een drankje zal worden gezorgd.
We zijn benieuwd met welke recepten en namen ze deze zondag voor de dag komen.

Muziek
Het Ensemble Miep van den Berg brengen weer flink wat meezingers te gehore. Later op de dag vanaf ca. 16.00 uur nog een muzikale verrassing van de muziekgroep Transito. De groep Transito die te gast was bij de afgelopen editie van zondagsgasten bestaat uit 6 ervaren en eigenzinnige muzikanten die samen de bron vormen van een creatieve crossover worldmusic band. Met hun roots uit verschillende windstreken weten ze Latijns-Amerikaanse muziek samen te smeden tot het enige echte 'Transito'-geluid. We hopen op mooi weer, zodat we met zwoele klanken van Transito en zwoele zonnestralen de avond af kunnen sluiten.
» Bekijk bestand: Tontjesdag 2015, dit jaar met als thema ” Tijd”.
Contactgegevens
Tontjesdag
Watermolenstraat 1B
5841 CT Oploo